maanantai 27. syyskuuta 2010

Novosibirsk, Russia.

Novosibirsk (ven. Новосибирск) on 1,4 miljoonan asukkaan kaupunki Ob-joen yläjuoksulla Novosibirskin alueella Siperiassa Venäjällä. Kaupunki on myös Novosibirskin alueen ja Siperian liittovaltiopiirin hallinnollinen keskus ja Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki.

Taas on maantieteelliset miljööt vaihtuneet ja kilometrejä kertynyt. 4500 kilometriä takana ja toiset moiset vielä edessä ennen radan päätepistettä Pekingiä.
Matkaa tänne Ekaterinburgista oli noin 1600km ja aikaa siihen hupeloitui noin 18 tuntia. Jostain syystä olen jo kolmatta kertaa saanut aina platskartny-vaunun p*skimman paikan, juuri WC/röökitilojen kupeesta oven pielestä jossa väki tunnetusti ravaa läpi yön. Möyskin viime reissulla hajotustani ei helpottanut lainkaan se että vaunuun loikkasi keskellä yötä epämääräisiä romaneja, tai mitä lie hipiäisiä olivatkaan asusteineen ja siipikarjakoreineen. Ainoa mikä lämmitti mieltä oli toki vaunun korkea lämpötila, mutta myös hinta jossa säästin pitkän pennin matkustaessani sikaosastolla.

Ja itse kaupunki on perinteinen suurkaupunki populaatioineen ja pärisivine kulkuneuvoineen. Kaupunkikierroksellani tuli vierailtua voiton aukioilla, jossa olivat pystit muistona fasismin kumoamisesta.Aukio oli hyvin hieno ja pyhä paikka, mutta tunsin henkilökohtaisesti ehkä hieman ristiriitaisia tunteita heittäessäni lanttini kaatuneiden sotilaiden muistolle "ikuisen tulen pataan".

Yksi seikka jonka olen huomannut on paikallisten varottelut kaupungin turvallisuudesta. Ilmeisesti yöaikaan täällä sattuu ja tapahtuu, mutta niin taitaa käydä kaikkialla, jopa sielä kotosuomessa mitä olen viimeaikoina lehdistä lukenut... Muutamaan kuppilaan koitin paikallisten seurassa pyrkiä, mutta Venäläinen face-control oli toista mieltä asiasta. Ovi raolleen, muutama äkänen mutina ja ovi kiinni; hyvää kotimatkaa. Suomessa sentään riittää että pysyy pystyssä baarijonossa...
Täälläpäin oli myös menossa jonkinsortin musiikkifestivaali ja väkeäkin näytti notkuvan estraadin edessä jamittelemassa.

Seuraava kohteeni, Ulan-Ude jonne pyrin lähtemään tänä iltana. Ulan-Ude löytyy kartalta Baikal-järven itäpuolelta ja sinne kertyy matkaa miehekkäät 2300 kilometriä. Aikaa tuohon kuluu toiset miehekkään 40 tuntia. Rahaa ei sentään kulu kuin vaivaiset 50euroa. Tuolla rahalla et pääsisi VR:n halvimmassakaan cargo-vaunussa Tamperetta pidemmälle...

Eli palaamme asian ytimeen seuraavalta asemalta...

Ei kommentteja: