torstai 7. lokakuuta 2010

Ulan Bator, Mongolia

Ulan Bator (myös Ulaanbaatar; mong. Улаанбаатар, punainen sankari) on Mongolian tasavallan pääkaupunki. Se sijaitsee keskellä Mongoliaa, Tuul-joen rannalla ja 914 metriä korkean Bogdo Khan Uul -vuoren juurella. Kaupungissa on arviolta 774 000 asukasta (2001).

Täynnä historiaa hehkuavan Mongolian pääkaupungissa, Ulan Batorissa!
Kelit alkavat pian käydä kylmiksi, jopa kotisuomen tasolle. Vielä tosin aurinko paistaa ja lämpötilatkin heittelevät plussan paremmilla puolin, jopa 20c kieppeillä. Tosin loppuviikko näyttäisi olevan alle +10 asteen.

Mongolian noin 3 miljoonasta asukkaasta noin 60-70% asuu pääkaupungissa ja loput maaseuduilla nomadeina jurtissa kasvattaen karjaa ja metsästäen. Mongolia onkin näinollen maailman harvaanasutuin maa, vain vajaat 2 asukasta neliökilometrillä. Eikä lääniäkään ole säästelty sillä tilastojenvalossa Mongolia on myös maailman toiseksi suurin sisämaavaltio sitten Kazakstanin. Maaseudulla saa räyhää ilman pelkoa että häätölappu tipahtaisi jurtan oviaukosta.

Sitten itse kaupunki joka on ehkä mystisin tähän asti vierailemistani pääkaupungeista. Paljon aukeata aroa ja päällystettyä tietäkin vain pääreiteillä. Taustalla kohoavat komeat Bogd Khan Uul -vuoret. Viimevuosina tosin kaupunkiin on ilmestynyt liki pilvenpiirtäjiä, miniatyyri Dubaita. Liikenne tuntuu vähät välittävän kadunylittäjistä. Kerran jo siipeeni sain taustapeilistä kiilautuessani keskelle ruuhkaa. Torvea kajauttavat suurimmanosan ajasta minkä ratissa viettävät. Monesti risteys päästelläänkin äänimerkki tapissaan.

Hintataso on melko edullista, tosin majoitus hieman hintavaa. Laatudormin saa kuitenkin vielä edulliseen 5 taalan hintaan, mutta muu majoitus onkin sitten jo 3-10 kertaa hintavampaa.
Sapuska on todella hyvää ja edullista. Kraaterin kokoinen lautanen perunoilla ja kolmella eri pihvillä vaivaiset 5 euroa. Suomen hinta jo pelkästään perunoille olisi tehnyt jo kyseisen summan. Myös Mongolia lienee varmaan ainoa Aasian maa jossa tippiä ei kuulu maksaa.

Seuraavina päivinä olisi tarkoitus sivistää itseäni maaseudulla, pois kaikista torvensoittajista ja bandiitoista joita aina suurissa kaupungeissa piisaa.

Kotisivuille lisätty tähänasti kertynyttä kuvasaldoa!
http://kallenikara.com/travels/

Ei kommentteja: